Huuroplossing met Aerzen compressoren in meterslange tunnel

Beschrijving

Huuroplossing met Aerzen compressoren in meterslange tunnel

Een bouwwerf staat soms letterlijk en figuurlijk onder druk door instromend water. Deze ongewenste indringer kan echter perfect onder controle gehouden worden met de juiste compressortechnologie. Pressluft Frankfurt Drucklufttechnik GmbH vertrouwde op Aerzen Rental als geschikte partner voor haar project in Karlsruhe.
Risico op instromend water vermijden
In Karlsruhe wordt tussen Ettlinger Tor en Marktplatz een ondergrondse tramlijn gebouwd. De tunnel is ongeveer 300 meter lang en loopt door het centrum van de stad. Door de geologische omstandigheden was het risico op instromend water reëel. Hoe dieper de site hoe meer de druk van het grondwater toeneemt.
BeMo Tunneling GmbH moest de wanden enerzijds stabiliseren met spuitbeton. Anderzijds waren de poriën zo groot dat de mogelijkheid bestond dat het grondwater zonder de juiste tegendruk uit de wanden stroomde. In de eerste constructiefase betekende dit een drukbereik van 0,75 tot 0,85 bar, waardoor het project onderworpen is aan de Duitse persluchtvoorschriften omtrent arbeidsveiligheid.
Ruimtebesparende oplossing
De vier compressoren die oorspronkelijk werden ingezet boden onvoldoende garanties. Er moest dus naar een andere oplossing worden gezocht die snel inzetbaar was. Pressluft Frankfurt Drucklufttechnik GmbH vertrouwde hiervoor op Aerzen Rental als geschikte partner.
Om ruimte te besparen werden acht CVO4400-eenheden met een vermogen van 250 kW samengevoegd tot eenheden met twee verdiepingen. De compressoren werden gecombineerd met waterkoelers die de luchtuitlaattemperatuur van de compressor afkoelen van 120°C tot 20°C. Peter Engelke, projectmanager bij Pressluft Frankfurt “Het komt er in dergelijke gevallen op neer om snel tot een efficiënte oplossing te komen. De samenwerking tussen de drie bedrijven verloopt op een flexibele en uiterst professionele manier.”
Meer weten over deze case of een vraag in verband met een specifiek project?
www.aerzen.com

Media

Gallery

Website

Downloads

Scroll naar top